Rikstens friluftsstad ingår i Tullinges vattenskyddsområde
Rikstens friluftsstad ingår i Tullinges vattenskyddsområde, yttre skyddzon. Vatten och avlopp är för oss kanske det mest självklara i våra hushåll. För att det ska finnas bra vatten måste vi skydda våra vattentäkter, dvs källan till dricksvattnet. Vattenskyddsområden inrättas därför med regler om hur vattnet som rinner ner i marken inom dessa områden ska skyddas mot föroreningar.
Viktigt att tänka på när du befinner dig i ett vattenskyddsområde
- Om du använder växtnäringsämnen i trädgården, tänk på att inte använda för mycket. Använd doseringsanvisningen på förpackningen.
- Undvik att använda kemiska bekämpningsmedel hemma i trädgården. Bekämpningsmedel innehåller gifter som riskerar att förorena vattnet. Använd hellre såpvatten för att bli kvitt skadeinsekterna.
- Tvätta helst bilen i en biltvätt (eller gör-det-själv-hall). Om du står på uppfarten eller vägen rinner smutsvattnet ut i närmaste vattendrag Om du i stället står på gräsmattan riskerar vattnet med sina föroreningar att hamna i grundvattnet.
- Om du byter olja eller glykol på bilen måste allt spill samlas upp i en tät behållare, så att inget hamnar i grundvattnet.
- Salta helst inte vägar och uppfarter på vintern, saltet kan påverka vattenkvaliteten och fräter på avloppsledningarna. Använd sand istället.
- Innan du tänker anlägga jord/ bergvärme ta kontakt med miljöoch hälsoskyddsnämnden för att få reda på vad som gäller i ditt område.
Riktlinjer för jord/bergvärme skiljer sig i de olika vattenskyddsområdena. - Du får göra mindre grävningsarbeten på din tomt, men vid större schaktarbeten måste du ha tillstånd från miljö- och hälsoskyddsnämnden.
- Du sparar på både vatten och pengar om du vattnar i trädgården med regnvatten istället för vanligt kranvatten.
Ta del av de regler som gäller för Tullinge Rikstens friluftsstad gällande vattenskyddsområde via Botkyrka Kommun hemsida.
Uppdaterad 2023-02-27