Kontakta mig

Reportage fritidsklubben Rikstens Hjärta, bild på barnen och Samira
Från vänster; Linnea, Majken, Stina, Alma och Isabel. Samira i bakgrunden.

Fritidsklubben Rikstens Hjärta med stort hjärta för barnen 

 

 

När skoldagen i Riksten är slut tar fritidsklubben Hjärtat vid. Här kan barnen få hjälp med att läsa läxor, träffa andra skolkamrater, chilla eller ägna sig åt aktiviteter som erbjuds för dagen. Mötesplatsen på eftermiddagstid är omåttligt populärt bland skolbarnen. Och regeln om mobilförbud på fritidsklubben är också uppskattat.

– Det är jättebra att vi inte får använda mobiltelefonerna när vi är på fritidsklubben. Då hittar man på andra saker att göra tillsammans med kompisarna som man annars kanske inte skulle gjort, säger Isabell  Blylod, som lämnar ifrån sig sin mobil innan hon slinker in genom dörren till Hjärtat och försvinner in i mängden bland alla andra barn.

fritidsbarn reportage Rikstens Hjarta Rikstens friluftsstad

 Från vänster; Alma, Linnea, Majken och Isabel

Skoldagen är över och kapprummet i den delen av Rikstens skola som fritidsklubben är integrerad i, fylls snabbt på med skor och jackor. Inne i fritidsklubbens lokal är det full aktivitet. Några barn sitter vid borden som står utställda mitt i det stora rummet och ritar eller spelar spel, andra äter mellis ihop och pratar. Längst in i rummet sitter några andra barn nersjunkna i en soffa och spelar tv-spel. Musiken från högtalarna och stojet från de andra barnen verkar inte nå deras öron. I ett hörn har Isabella kastat sig ner i högen av färgglada saccosäckar tillsammans med kompisarna Alma, Linnea, och Juni. Tjejerna går i fjärde klass och träffas ofta här efter skolan för att umgås och hitta på saker ihop.

– Det bästa med Hjärtat är att det finns massor av roliga saker att göra här, säger Alma. Och Linnea och Juni fyller ivrigt i:

– Man känner sig alltid välkommen och man behöver aldrig vara rädd för att vara själv. Har man ingen att vara med kan man alltid vara med ledarna – som är jättesnälla.

Samira reportage Rikstens Hjarta Rikstens friluftsstad

Från vänster; Samira Lahdou, verksamhetschef på Rikstens Hjärta och Therese Sallhed, ordförande i föreningen ViGör.

ViGör - en Ideell förening

Fritidsklubben Hjärtat bedrivs på uppdrag av kultur och fritidsförvaltningen i Botkyrka kommun av den ideella föreningen ViGör, som även bedriver verksamhet inom sång, musik, dans och teater i Riksten. Fritidsklubben är öppen för alla barn som går i fjärde och upp till sjätte klass.

– När Riksten började byggas riktade vi blicken åt detta håll för vi anade att det skulle finnas ett behov av en bra barn- och ungdomsverksamhet. Därför valde vi att lägga vår förenings verksamhet i Riksten. När sen kommunen annonserade behovet av en fritidsklubb skickade vi genast in en ansökan och vann uppdraget, säger Therese Sallhed, ordförande i föreningen ViGör.

Samira med fritidsbarn reportage Rikstens Hjarta Rikstens friluftsstad

Från vänster; Isabel, Linnea, Majken, Faya (fritidspedagog), Alma. Främre raden; Stina, Maria (fritidspedagog)

Fritidsklubben hjärtat, en hubb för samarbeten med olika idrottsföreningar

I dag fungerar fritidsklubben hjärtat som en hubb för samarbeten mellan ViGörs kulturella verksamheter och olika idrottsföreningar i området. Detta breddar möjligheten för barnen att även ta del av andra verksamheter utanför fritidsklubben.

– Vi jobbar utifrån är att se alla barn som enskilda individer med olika intressen. De ska kunna komma till oss och hitta en sysselsättning de gillar, säger Samira Lahdou som är verksamhetschef på Rikstens Hjärta.

Hon har varit med från start och byggt upp Hjärtat till vad det är idag. Grundbulten i verksamheten är att skapa ett bra och inkluderande klimat för barnen att vistas i. Tankesättet i verksamheten är därför starkt präglat av värderingar.

– Vi jobbar med allt från att skapa ett medvetande kring miljötänk till vilket ordförråd man använder och hur man är mot varandra. För oss är det dessutom viktigt att barnens röster blir hörda och att de får vara med och påverka i beslut som rör dem, säger Samira Lahdou.

Trygghet är ett annat viktigt ledord för Hjärtat där inte bara värderingarna bidrar till en trygghet utan också tydliga regler.

– Vi har till exempel mobilförbud på fritidsklubben. Många av barnen har själva sagt att de sitter alldeles för mycket och tittar i mobilen. Här ska de slippa känna att de måste leva upp till vissa ideal som de får på Snapchat eller TikTok, utan bara kunna vara och inte känna någon press. Dessutom rör barnen mycket mer på sig när de inte sitter med mobilen, säger Samira Lahdou

För att stärka barnens delaktighet i verksamhetens utformning har en likabehandlingsplan upprättats. Samira förklarar att det är ett levande dokument som barnen aktivt är med och beslutar om, det står tydligt i likabehandlingsplanen om vad som är okej och inte.

– Det kan exempelvis handla om att någon säger något som kanske inte verkar så elakt men gör en annan väldigt ledsen.

ViGör som förening är tydliga med vår vision i all vår verksamhet. Att man inte ska behöva känna pressen över att prestera på något sätt, det gör barnen tillräckligt under skolan eller på andra sätt på sin fritid. Att det viktiga tex. inte är att vinna i pingis utan att delta och ha roligt. Barnen påminner sedan varandra om att man kör för att ha roligt och inte för att vinna, säger Samira Lahdou.

En populär och växande fritidsklubb

Fritidsklubben är populärt hos barnen. Strömmen av barnfamiljer till Riksten har bidragit till att klubben på kort tid vuxit och hunnit växa ur sina lokaler. Mellan 80-90 barn kommer varje dag för att ta del av aktiviteterna på Hjärtat men lokalen har en begränsning på 50 personer.

– Det är såklart ett problem att vi inte har tillräckligt med utrymme för att ha alla barnen samtidigt i lokalen. Det är först till kvarn-metoden som gäller om man vill vara inne. Men vi säger inte nej till något barn utan vi erbjuder också aktiviteter med ledare utomhus, säger Samira Lahdou.

Hjärtat är en ung fritidsklubb som startades för bara två år sedan (år 2019, red.anm.). Då var uppbyggnadsfasen av Riksten fortfarande i sin linda och hade beräknat på ett visst antal barnfamiljer i området. Men beräkningen visade sig var långt i underkant. För att bereda alla barn skolgång i närområdet finns en plan klar för att bygga ytterligare en skola.

"Barn som odlar intressen är också främjande för framtiden då de hamnar i bra sammanhang istället för i destruktiva"

– När nu fler barnfamiljer än beräknat flyttat hit är det viktigt att fånga in barnen i verksamheten så att de kan utveckla intressen. Barn som odlar intressen är också främjande för framtiden då de hamnar i bra sammanhang istället för i destruktiva, säger Therese Sallhed.

Nästa mål för ViGör är att vinna kommunens förtroende att också få bedriva en fritidsgård för de lite äldre barnen.

– Våra pedagoger jobbar inte i den mest optimala miljön som det ser ut nu. Om man får önska så skulle vi vilja ha ett eget kulturhus med ändamålsenliga lokaler där vi kunde samla alla våra verksamheter i. Det borde vara lika självklart som att fotbollsplaner byggs för dem som är intresserade av det, säger Therese Sallhed.

På väg ut från Hjärtats lokal ropar och vinkar den lilla grupp av tjejer som suttit i saccosäckarna:

– Berätta att världens bästa personal jobbar här!

Verksamhetschefen Samira Lahdou sträcker lite på sig och avslutar med ett stolt leende:

– Det här värmer, Betygen vi får av barnen är det mest betydelsefulla.

 

FAKTARUTA

Fritidsklubben Rikstens Hjärta

Drivs av: Föreningen ViGör

Startades: 2019

Säte: Rikstens Skola

Öppet för: Barn mellan 10-12 år

Öppettider: måndag-fredag 13.00 - 17.00

Lov och studiedagar 9.00 - 17.00.

Verksamhetschef: Samira Lahdou 

 

Text: Mary Örnborg, Foto: Hanna Örnborg

Publicerat 2021-12-20

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input