Hushåll i Rikstens friluftsstad medverkar i studie om mobilitetstjänster
Sedan i höstas är 14 hushåll i Rikstens friluftsstad medforskare i ett forskningsprojekt som undersöker hur mobilitetstjänster kan fungera i människors vardagsresande. Forskare vid KTH och VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut) vill undersöka vad som fungerar i praktiken för att hushåll likt dem i Riksten ska kunna leva mer bilfria liv utan att tumma på sina vardagsbehov.
Studien kom igång i november 2022 och under nio månader kan de hushåll som i våras anmälde att de ville delta i studien, boka elcyklar med packmöjligheter i en app för ändamålet. Cyklarna står parkerade i ett cykelställ i området och förhoppningsvis kommer fler tjänster såsom elskotrar att kopplas på under våren. I appen kan de också boka in sig på en arbetsplatshubb och abonnera på en servad cykel. Tjänsterna går endast att boka av de 14 hushåll som har anmält sig till studien.
- Vi vet att för att skapa nya vanor behöver man prova på nya sätt att resa och det är syftet med vårt Living Lab. De medverkande får också uppdrag som att göra en inköpsresa utan bil eller förklara för oss vad som behövs finnas i Rikstens friluftsstad för att man ska kunna åka mindre bil här. Vi har redan fått viktiga insikter av deras medskick, säger Malin Henriksson, senior forskare vid VTI och en av de medverkande forskarna i projektet.
Elcyklar med packmöjligheter bokas via en en app.
Målet med studien är att tillsammans med aktörer som tillhandahåller tillgänglighets- och mobilitetstjänster skapa hållbara lösningar för framtiden som på sikt kan leda till en hållbar beteendeförändring i människors vardagsresande. Studien avslutas under hösten 2023 och resultaten sammanställs då i en rapport.
Om forskningsprojektet Mistra SAMS
Studien ingår i forskningsprojektet Mistra SAMS där syftet är att utveckla ny kunskap om hur olika digitala tjänster för transporter i vardagen kan bidra till minskad klimatpåverkan på ett sätt som också tar hänsyn till en rättvis tillgång på dessa tjänster. Forskningen tar avstamp i globala och nationella klimat- och hållbarhetsmål och vill förstå vad dessa innebär, konkret, för vardagens mobilitet i urbana regioner. KTH är värd för forskningsprogrammet som genomförs i nära samarbete med VTI mellan 2021-2024.
Text: Sofia Hulring, kommunikatör KTH, Skolan för Arkitektur och samhällsbyggnad
Publicerades 2022-12-15