Kontakta mig

Läs vårt reportage om Lida Friluftsgård

Alltid aktiv med Lida Friluftsgård som granne

Det är enkelt att ge sig ut för att motionera eller njuta av lugnet och naturen när man bor i Riksten. Att kunna vara ute och röra på sig året om i frisk luft och i ett naturskönt område är en livsstil som allt fler strävar efter. Med Lida som närmaste granne kräver ett spontanbesök på någon av friluftsområdet anläggningar ingen större ansträngning.

Här kan man dessutom anpassa aktiviteterna utifrån årstiderna – till exempel löpspår under barmarksperioden, skidåkning under vintern, bad på sommaren och skridskoåkning på vintern.

För de mer adrenalinkickssökande finns den omåttligt populära höghöjdsbanan Accropark, där man genom klättring, balansgång och repbroar tar sig fram uppe i trädkronorna och en 150 meter lång zipline. Banorna är också gjorda i olika svårighetgrader, så att alla kan vara med.

– Vi öppnade Accropark 2015 just för att locka hit en bredare målgrupp. Målsättningen för att anläggningen skulle bära sig ekonomiskt var att få 4000 besökare. Men det slogs med råge och vi fick dubbelt så många besökare. Förra året och i år har vi dragit 15 000 besökare, säger Leif Wallin, platschef på Lida Friluftsgård.

Lida friluftsgård startades av Skid- och Friluftsfrämjandet under 40-talet, och har under åren haft fokus på olika arrangemang – bland annat musik-festivaler under 90-talet. Idag ägs och förvaltas Lida friluftsgård av Botkyrka kommun som en renodlad friluftsgård där all verksamhet är inriktad mot natur, hälsa, friluftsliv och idrott. Även om det redan har hänt mycket sedan Botkyrka kommun tog över i slutet av 1980-talet så fortlöper arbetet med att utveckla Lida för att göra det ännu mer attraktivt för besökare i alla åldrar.

­– Vi har flera planer som kommer att förverkligas inom den närmaste tiden. Just nu jobbar vi för fullt med att bredda motionsspåren så att fler ska kunna vistas där utan trängsel. Vi tittar också på att göra en utökad satsning på stigcykling med färgmärkta banor samt service i form av cykeltvätt och verkstad som på vintern också ska kunna användas som vallabod, säger Leif Wallin.

Besöksantalet har under de senaste åren ökat från 200 000 årliga besökare till 300 000.  En stor del av ökningen beror troligtvis på de inflyttade i Riksten.

– Vi har helt klart märkt en ökning på besöksantalet sedan folk började flytta in till Rikstens friluftsstad. Vi har till exempel inte längre dödperioder under vardagarna som vi hade förr, säger Leif Wallin.

För att tillgängliggöra friluftsgården ytterligare planeras nya tydliga entréer från fler håll in i området. Den första vid Harbro öppnas under april/maj. Sen planeras för entréer vid Storvreten/Lövholmen, Svarvaretorp, Riksten och Brantbrink.

Information om anläggningen och vad som är på gång på Lida får du på lida.se, Lida Friluftsgård på Facebook och Instagram.

 

Kort om Lida Friluftsgård:

  • Lida startades 1946 av Skid- och Friluftsfrämjandet.
  • Skogsmulle, som skapades av Leif Wallins företrädare Göta Frohm, har sitt hem i Lida Friluftsgård.
  • Lida värdshus är en Dalainspirerat och timrad byggnad inne på friluftsområdet som idag rymmer en restaurang.
  • Anläggningar och aktiviteter som kostar: Accropark, friluftsgolf, inomhusgym, omklädningsrum och bastu, vedeldad bastu, övernattning i stuga, på vandrarhem eller Vildmarksstuga, arrangerade lopp och tävlingar.
  • Övriga anläggningar och aktiviteter som är gratis: Naturparkour, motionsspår, skidbacke, bad, mountainbikespår, längdspår, grillplatser, övernattning i eget tält eller vindskydd, utomhus-gym samt balans- och motorikbana. Det arrangeras även en del prova-på-tillfällen när det finns tillfälle att få en introduktion till föreningarnas aktiviteter.

Reportage från 2018-10-31, Text: Mary Örnborg, Bild: Julie Jernberg samt Louise Yourstone Tegborg

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input