Kontakta mig

Medlemmar dansar socialdans på Ebba dansklubb, Rikstens friluftsstad Tullinge

En svängom med socialdans i kanslihusets salong

En av Stockholms största ideella sociala dansklubbar ligger här i Rikstens friluftsstad, Tullinge. Läs varför folk från hela Stockholmsregionen åker hit för att dansa socialdans.
 

En sväng i F18:s gamla matsal på Kanslivägen 12 är kul, avstressande, socialt och ger träning på en och samma gång. Hit kommer folk från hela Stockholmsregionen för danslektioner på en av Stockholms största ideella dansklubbar - EBBA Dansklubb.

En trappa upp i Kanslivägen 12 har F18:s tidigare matsal förvandlats till danssal. Över det vackra trägolvet sveper ett 30-tal par elegant förbi i dans till musiken som strömmar ut ur två stora högtalare. Det är torsdag kväll och lektion hålls i dansstilen modern Fox.

Tommy Persson Ebba dansklubb rikstens friluftsstad fotograf Anna JarlhallTommy Persson är en av eldsjälarna bakom. EBBA Dansklubb. Han och sambon Sinikka Saviaro har båda ett stort dansintresse och lägger ner många timmar i veckan för att hålla igång klubben.

– Vi har medlemmar från hela Stockholm som kommer hit för att gå danskurser eller för att dansa när vi har socialdans som är öppen för alla, säger Tommy Persson.

Han, tillsammans med sambon Sinikka Saviaro, är en av eldsjälarna bakom den ideellt drivna dansklubben. Större delen av sin fritid lägger de ner ett stort engagemang i klubbens verksamhet.

– Jag sköter ekonomin medan Tommy är den som fixar med att boka dansband, sköter sociala medier (Facebook, hemsida mm) och trivsel. Veckokurser och helgkurser sköts av kursansvariga. Vi har ett antal i Lokalgruppen som fixar så att lokalen underhålls och fräschas upp. En tung post är även administration av alla anmälningar till våra kurser och event. Varje torsdag är någon på plats och sköter caféet under socialdansen, säger Sinikka Saviaro.

Sinikka Saviaro Ebba dansklubb rikstens friluftsstad fotograf Anna Jarlhall
Sinikka Savarino håller igång kaffet på EBBA Dansklubb under de kvällar klubben håller öppet för socialdans.

EBBA Dansklubb började som en kårförening på KTH när några teknologer kom på att de skulle starta en dansklubb. Året var 1985. Föreningen fick namnet EBBA som är en förkortning av Elektrolys Beryktade Bugg och Akrobatik. Föreningen har sedan dess växt och bott i olika lokaler i Stockholmsområdet. Sedan 2013 har klubben sin hemvist på Kanslivägen 12 i Riksten. I dag är EBBA en dansklubb från nybörjare upp till tävlingsnivå. Dansen skall vara för alla socialt som tävling. Oavsett ålder eller om man anser sig ha två vänsterfötter är det aldrig försent att lära sig dansa. Man kan bara bli bättre.

– Danskurserna som vi erbjuder är det som dansas ute i sociala sammanhang - det vill säga Bugg, Fox och Boogie woogie. Är man nybörjare börjar man med en grundkurs innan man breddar sig till andra dansstilar, säger Tommy.

Danslektionen i Fox är slut för den här kvällen och tre av kursdeltagarna, Mats Mitsel, Larissa Chauchk och Bengt Lund Jensen slår sig ner i klubbens cafeteria för att pusta ut en stund.
Hit till Riksten och EBBA Dansklubb tar de sig ända från Nacka och Vårby minst en gång i veckan för att ta danslektioner. Dansen har blivit både ett roligt sätt att hålla sig i form på men också ett intresse.

– Jag började dansa ambitiöst för sju år sedan och gått på olika dansklubbar men hit till EBBA dansklubb kommer jag för att förkovra mig mer i dansen. Att dansa är inte bara roligt och ger motion utan också en positiv social samhörighet. Man lär känna andra trevliga människor, som de här två, säger Mats Mitsel och slår ut med armarna mot Larissa och Bengt.

dansklubbsmedlemmar Mats Larissa Bengt Ebba dansklubb rikstens friluftsstad fotograf Anna Jarlhall
Tre glada och nöjda medlemmar som åker till Rikstens friluftsstad minst en gång i veckan för att dansa och umgås. Från vänster i bild: Mats Mitsel, Larissa Chauchk, Bengt Lund Jensen.

Larissa Chauchk nickar instämmande. Hon flyttade från Ryssland till Jokkmokk 2014 och dansen blev hennes väg in i ett svenskt socialt sammanhang.

– Det är fint i norr men för att undvika depression under de mörkare månaderna gick jag med i en dansklubb. Dansen höll mitt humör uppe samtidigt som den gav mig många nya vänner. Jag har fortsatt att dansa efter flytten till Stockholm för jag älskar danskulturen och människorna i den, säger hon.

Alla tre framhåller glädjen som dansen ger dem. Det är också ett roligt och bra sätt att hålla sig i form på. Bengt Lund Jensen började dansa redan som ung men slutade. I början på 2000-talet tog han upp dansen igen.

– Jag gör detta för nöjes skull och för att jag tycker det är roligt att röra mig till musik. EBBA Dansklubb har inte bara riktigt duktiga och kunniga kursledarna utan också det bästa dansgolvet, säger han.

Fox är i grunden den mer stillsamma dansformen av de alla. Men när influenser från andra dansformer som latindans, kizomba eller till och med tango plockas in blir det mer variation. Är det dessutom ett riktigt bra liveband som spelar under danskvällarna ger det medlemmarna en extra kick.

– Banden spelar även covers med bra modern musik som vi dansar till. Det händer 4 - 6 gånger om året. Och vi uppskattar verkligen specialkvällarna som anordnas av klubben där vi får dansa allt från Dirty Foxx till Bugg och Boogie Woogie, säger Mats Mitsel.

Under tiden vi pratat har lokalen fyllts med ännu fler personer. Sista timmen för den här kvällen är det socialdans och unga som äldre har intagit dansgolvet. Larissa, Mats och Bengt passar självklart på att stanna kvar för dansa en timme till. Innan de försvinner ut på dansgolvet säger Larissa Chauchk:

– 99,9 procent av alla som dansar här är mycket trevliga människor!

 

Kort om EBBA Dansklubb:

  • Grundades 1985 som en kårförening på KTH.
  • Antal medlemmar 2022 är 440 personer.
  • Drivs ideellt av eldsjälar (styrelse + funkisgrupper).
  • Här dansas det under veckokurser Bugg, Fox och Boogie Woogie. Nyhet; Linedance! (Nov -22. Red anm.)
  • Helgkurser inom Bugg, Fox och Boogie Woogie med influenser från olika dansstilar.
  • Erbjuder grundkurser för nybörjare upp till dans på tävlingsnivå.
  • Kurstillfällen sker varje måndag till torsdag samt helger.
  • Levande dansmusik vid 4 - 6 tillfällen om året.
  • EBBA Dansklubb arrangerar vecko- helgkurser, danskvällar med liveband samt inspelad musik, socialdans, fester och danstävling.

Klubblokal: Kanslivägen 12, Rikstens friluftsstad, Tullinge

ebba.se

 

Reportage från 22 sept 2022. av Mary Örnborg. Fotograf: Anna Jarlhäll.

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input