Kontakta mig

75-årsjubileum av Lida Gård och avtackning Leif Wallin

Lida friluftsgård - En pigg 75-åring och avtackning av Leif Wallin

Nyligen firade Lida 75 år tillsammans med inbjudna gäster från föreningslivet, Botkyrka kommun och andra som varit bidragande till att göra Lida till den uppskattade plats som den är.
I samband med firandet tackades även den mångårige platschefen Leif Wallin av som gick i pension 2021.

Granne med Riksten ligger den anrika friluftsgården Lida som stod klar 1946 och har med åren blivit en regional plats för friluftsliv, natur och motion. Men historien om Lida går längre tillbaka än så.
Lida var en gång en del av Rikstens säteri och de som bodde i torpet Lida bidrog med dagsverken till säteriet. Riksten nämns redan på medeltiden och var på 1600-talet socknens största gård. I närheten av friluftsgården finns ett gruvschakt där det förekommit gruvbrytning. Gruvan lär ha varit i bruk på 1860-talet. Sedan 1989 ägs mark och fastigheterna på Lida av Botkyrka Kommun. Förutom att vara en plats för avkoppling och motion har Lida genom åren varit värd för stora evenemang och musikfestivaler som Lollipop och Countryfestivalen. 

Kommunens ideella föreningar har också varit en drivande kraft i att fylla Lida med verksamhet året runt. Motionslopp som Lida Loop, Lidaloppet och Bravura Ski Marathon drar många deltagare och inte minns det populära evenemanget Eld & Is har satt Lida på kartan i hela Stockholmsregionen. Med god mat serverad av Lida Värdshus och Lida Idrottskyrka där bröllop och dop firas är Lida en plats för hela familjen och en har en bred målgrupp av besökare.

Den 17 december 2021 firade Lida 75 år tillsammans med inbjudna gäster från föreningslivet, Botkyrka kommun och andra som varit bidragande till att göra Lida till den uppskattade plats som den är.
I samband med firandet tackades även den mångårige platschefen Leif Wallin av som gick i pension 2021. Han hade jobbat på Lida i 19 år och varit del av den utveckling som skett på friluftsgården under dessa år. 

Framtiden ser ljus ut och med ett ökat antal besökande har Lida en viktig plats för invånarna i Botkyrka. Intresset för friluftsliv har varit på uppgång en längre tid och de senaste två åren har det fått ytterligare skjuts av Corona-pandemin där behovet av att vistas utomhus och träffas under trygga former har varit viktigt.

Text: Julia Jernberg Bild: Louise Yourstone Tegborg

Publicerades 2021-12-21

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input