Kontakta mig

Från vänster: Michele Di Dato och Sibbe Turanli TTP, Tullinge fotboll
Från vänster; Michele Di Dato och Sibbe Turanli TTP, Tullinge fotboll

I Tullinge Fotboll får alla ta lika mycket plats

 

 

Det är inte bara färgen på matchtröjorna som förenar medlemmarna i fotbollsklubben Tullinge TP. Med den så kallade Tullingemodellen har klubben också utformat ett gemensamt arbetssätt för alla sina lag med fokus på prestation istället för resultat. Målet är att skapa ett livslångt intresse för fotbollen hos sina aktiva.

Tullingemodellen

Fotbollsklubben Tullinge TP spelar i en helt annan division när det kommer till klubbkultur. Alla får och ska vara med - på sina egna villkor. Klubbens lag – från knatte- till seniornivå – är numera enhetliga, har ett gemensamt språk och en samsyn kring klubbens målbild. Arkitekten bakom den så kallade Tullingemodellen är eldsjälen och klubbens ordförande Michele Di Dato.

Brantbrinks IP har varit Michele Di Datos hemmaplan under många år. Idrotten är något som ständigt varit, och fortfarande är, närvarande i hans liv. Bakom sig har han bland annat en hockeykarriär på elitnivå och han har arbetat som aktiv sportchef hos Djurgården.1998 blev han ledamot i Tullinge TP, men som numera går under namnet Tullinge Fotboll, och 2010 tog han rollen som ordförande – en roll som han fortfarande har.

– Jag har två döttrar och när det ville börja med idrott tänkte jag att de nog inte skulle köra hockey så det fick bli fotboll istället. Det var på den vägen jag hamnade i Tullinge Fotboll, säger Michelle Di Dato.

Han sitter i klubbhuset på Brantbrinks IP tillsammans med verksamhetschefen Sibbe Turanli. Klubbhusets stora fönster erbjuder en vid utsikt över fotbollsplanerna utanför. Det är sen eftermiddag och mörkret har hunnit lägga sig. I skenet under de höga strålkastarna längs planen har knatteträningen precis börjat. De minsta medlemmarna får också de första träningstiderna.

– Vi har en egen tydlig utbildningsplan av våra tränare från knattelag och hela vägen upp till seniornivå. Den utgår från vårt spelsätt och det vi vill skapa. Tränarna får naturligtvis också utbildningar som hålls av fotbollsförbundet, säger Michele Di Dato.

Det viktiga är inte att klubben ska fostra en ny Zlatan utan att få de aktiva att trivas och känna samhörighet i klubben. Tullinge Fotboll är, och strävar efter att vara, en breddklubb som är till för alla oavsett ålder och kön och utifrån var och ens personliga förutsättningar.

– Det är viktigt att poängtera att vi utbildar alla våra spelare på elitnivå men skillnaden från andra klubbar är att vi erbjuder alla samma utbildningsmöjlighet. Vårt främsta mål är att så många som möjligt stannar kvar och är aktiva i klubben hela vägen upp till seniornivå. För att nå dit måste vi ständigt jobba med vilka värderingar som ska prägla klubben, säger Michele Di Dato.

Sibbe Turanli nickar instämmande. Efter avslutad utbildning som idrottskonsult på Bosön kompletterade han med några träningsutbildningar. Genom dessa kom han i kontakt med Michele Di Dato.

– Michele hade då redan börjat jobba med klubbens nya vision och berättade målet med den för mig. Jag kände att detta rimmade med mina värderingar – att ge alla barn samma förutsättningar och kvalitet i utbildningarna. Jag är själv fostrad i en elitverksamhet där man inte satte lika värde på alla barn, säger Sibbe Turanli.

De värderingar, eller om man vill kalla det ideologi, som klubbens modell vilar på har slipats fram under flera år. 2005 satte Michelle grunden och strukturen för Tullingemodellen och därefter har den utvecklats. Men det tog några år, fram till 2010, innan den verkligen satt.

"Vår förhoppning är att fotbollen kan bli ett verktyg för ett bättre samhälle"

– Innehållsmässigt är det jag som har skräddat ihop ideologin som blivit klubbens signum. Men Sibbe har också varit med och hjälp till. Men vi är aldrig bättre än vår senaste match. Det finns alltid saker som kan göras bättre. Vår förhoppning är att fotbollen kan bli ett verktyg för ett bättre samhälle, säger Michele Di Dato.

Mellisklubb och hjälp med läxläsning

Klubben bedriver inte enbart fotbollsverksamhet. Här finns också mellisklubb för de minsta barnen, hjälp med läxläsning och tillgång till datorer och andra aktiviteter innan träningarna och efter skoltid för de lite äldre. På lördagar håller man öppet för ungdomar mellan klockan 18 och 22 med olika aktiviteter kopplat till rörelsen.

­­– Det är i tonåren som många droppar av sina idrotter. Vårt mål är att få ungdomarna att fortsätta träna genom hela tonåren så att de befinner sig i ett bra sammanhang istället för att hamna på fel spår. Vi hålla dem sysselsatta och att de ska fokusera på hälsa och skolan. I längden vinner samhället också på detta, säger Sibbe Turanli.

 Spelarråd - Barnen får vara med och påverka

Tullinge Fotboll är troligtvis också den första förening där barnen själva direkt kan påverka och utveckla sin klubb. Detta sker genom ett spelarråd som bygger på samma struktur som skolornas elevråd.

– Rådet med representanter från varje lag ska kunna träffas och diskutera värderingar och annat som rör verksamheten. Istället för att föräldrarna för barnens talan så är tanken att barnens åsikter ska nå styrelsen utan mellanhand. Men det är än så länge så nytt att vi får se hur det kommer att utvecklas framöver, säger Michele Di Dato.

I takt med att Riksten har vuxit under de senaste åren har Tullinge Fotboll under samma period också fördubblat sitt medlemsantal från 600 aktiva till 1200.

– Det är såklart jättekul att vi växer. 1200 är egentligen inte så stor klubb men det blir trots allt svårare att hålla ihop så många. Närheten i klubben är viktig för att det inte ska skapas subkulturer. Utmaningen nu är att hitta ett sätt hur vi ska arbeta framåt för att fortsätta göra det vi säger att vi gör, avslutar Michele Di Dato.

Faktaruta:

Tullinge TP Fotbollsklubb:

  • Föreningen bildades 1944.
  • Är ortens största och mest anrika förening.
  • TP i namnet står för Triangel Pojkar – namnet kommer från att initiativtagarna var tre pojkar vars hus låg i en triangel i förhållande till varandra.
  • Klubbens hemvist är Brantbrinks IP på Flottiljvägen.
  • Ambitionen är att vara breddförening som är till för alla som vill spela fotboll - men med en utbildning som håller hög klass.

 

Text: Mary Örnborg, Foto: Hanna Örnborg

Publicerat 2021-12-16

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input