Kontakta mig

Sandra Lövgren, ny platschef på Lida Friluftsgård

Lidas nya Platschef: Jag vill få fler att engagera sig i friluftsliv 

Lida Friluftsgård har en särskild plats i Sandra Löfgrens hjärta. Här har hon tillbringat stor del av sin uppväxttid vilket präglat hennes intresse för friluftsliv.

– Här lärde jag mig bland annat att åka skidor som barn, säger hon.

Nu har hon tagit över efter Leif Wallin som ny platschef. Visionen är att engagera ännu fler till ett aktivt friluftsliv. 

– Friluftsliv är min kärna - jag är helt enkelt en friluftsmänniska. När jag såg att Lida Friluftsgård sökte en ny platschef kände jag att jag bara måste söka eftersom jag vill jobba med friluftsfrågor i min egna hemkommun, säger Sandra Löfgren som vuxit upp i Botkyrka kommun.

 

Lida friluftsgård 2022 web

Lida Friluftsgård har i 75 år varit en självklar plats för stockholmare i hela regionen som vill uppleva naturen och friluftslivet eller för motion utomhus.

 

Närmast kommer hon från Skärgårdsstiftelsen och tillträdde sin nya roll som platschef i mars 2022. Hennes företrädare, Leif Wallin, hade då förvaltat och utvecklat verksamheten i 19 år innan han gick i pension. 

– Det är stora skor att fylla efter Leif och jag har mycket att lära kring exempelvis förvaltning av fastigheter. Men jag har ett bra team som jag kan förlita mig på när det gäller den biten. Förutom mitt engagemang för friluftsverksamheten tar jag med mig erfarenheten att jobba med naturreservat och naturvägledning från min tid på Skärgårdsstiftelsen, säger Sandra Löfgren. 

Lida Friluftsgård startades av Skid- och Friluftsfrämjandet under 40-talet, och har under åren haft fokus på olika arrangemang. Idag ägs och förvaltas den av Botkyrka kommun som en renodlad friluftsgård där all verksamhet är inriktad mot natur, hälsa, friluftsliv och idrott. Arbetet med att utveckla Lida för att locka besökare i alla åldrar är ett fortlöpande arbete.

 

strand Lida friluftsgard 2022 web

I år fick stranden ett lyft i form av en ny fin brygga som uppskattats av besökarna under de varma sommardagarna.

 

– I år har vi fått en ny fantastisk brygga vid stranden och nya simbanor.. Den gamla hundstranden har också fått ett rejält lyft och blivit en riktig ”playa de Voff”, berättar Sandra och fortsätter: 

– Acropark erbjöd i somras övernattning i tält i träd  - och det blev en succé. Jag har fått ta emot beröm för flera av årets nyheter då de projekten slutfördes efter jag hade tillträtt, men simbanorna och trädtälten kommer från medarbetarna och entreprenörerna så berömmen åker vidare till dem. Ofta får chefer stå i centrum men för mig är det viktigt att se teamet bakom utvecklingen. 

Sandras beskriver att hennes styrka ligger i att driva utvecklingsprojekt. Ett av dem som hon redan dragit igång är att ge nytt liv åt Björknäs torp, en liten stuga som ligger i området bortanför Acropark där den omåttligt populära hinderbanan och linbanan finns.

– Torpet ligger i en guldoas och allt började med att jag och mitt team gick på trädgårdsmässan för att få lite inspiration. Vi fastnade hos en som sålde gärdsgårdar och tänkte att det skulle passa på torpet, berättar Sandra.

Sandra kontaktade en tidigare kollega som hon visste var kunnig i att bygga gärdsgård och bad om att få en kurs. Sagt och gjort, och torpet har nu fått en fin inramning med hjälp av Sandra och hennes medarbetare. 

torp Lida friluftsgard 2022 web

Sandra och hennes team jobbar på att utveckla området bortanför Acropark. Här ligger bland annat Björknäs Torp som i år regattas in med en gärdsgård. Planen är att göra om torpet till en kursgård.

 

– Tanken är att vi ska utveckla torpet till en liten kursgård. Det är redan gjort mycket utvändigt men stugan behöver även en del inre vård innan det är färdigt.  Några fruktträd och en jordlott att plantera örter på samt ett utekök ligger också på önskelistan, säger Sandra. 

Sandra har också ett brinnande engagemang att nå flera barn och unga som är nya i Sverige att finna glädjen i friluftsliv.

– Vi har påbörjat samarbete med både Äventyrsgruppen Flaten och Kompis Sverige för att få en direktlinje till hur vi bäst gör för att nå en målgrupp som inte vet om att vi finns. Vi behöver justera vår kommunikation för att nå ut och vad man får och inte får göra här på Lida. Vi som bor här tar mycket för givet. Målet för Sandra är att få fler att upptäcka tjusningen med friluftsliv, säger hon och fortsätter:

– Jag brinner också för utbildning och naturvägledning. Att upplysa och utbilda kring exempelvis den biologiska mångfalden eller varför det är stökigt i skogen och mycket mer är ett sätt att väcka intresse för friluftsliv. Och här ser jag att vi skulle kunna utveckla just den delen mer, säger Sandra. 

På frågan om vad hon drömmer om att få göra i framtiden på Lida Friluftsgård eller i närheten svarar Sandra:

– Eftersom jag också har jobbat som lärare och med barn som har NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) vet jag att de ofta blommar upp när man är ute och jobbar i naturen. Så jag drömmer om att få starta en friluftsskola F-9 man mestadels undervisar utomhus och jobbar direkt med naturen.

Kort om Lida Friluftsgård

  • Lida startades 1946 av Skid- och Friluftsfrämjandet.
  • Skogsmulle, som skapades av Leif Wallins företrädare Göta Frohm, har sitt hem i Lida Friluftsgård.
  • Lida värdshus är en Dalainspirerat och timrad byggnad inne på friluftsområdet som idag rymmer en restaurang.
  • Anläggningar och aktiviteter som kostar: Accropark, friluftsgolf, inomhusgym, omklädningsrum och bastu, vedeldad bastu, övernattning i stuga, på vandrarhem eller Vildmarksstuga, arrangerade lopp och tävlingar.
  • Övriga anläggningar och aktiviteter som är gratis: Naturparkour, motionsspår skidbacke, bad, mountainbikespår, längdspår, grillplatser, övernattning i eget tält eller vindskydd, utomhus-gym samt balans- och motorikbana. Det arrangeras även en del prova-på-tillfällen till föreningars olika aktiviteter. 

Text: Mary Örnborg. Fotograf: Anna Jarlhäll

Publicerad 2022-12-21

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input