Kontakta mig

Peter Fehn, butikschef Ica butiken i Riksten

Ica-butiken i Riksten lyssnar till kunderna

Ica Nära i Riksten har väckt uppmärksamhet både inom och utanför landets gränser.  Här var man först ut med det nya konceptet ”Matigt Nära” där bland annat sortimentet renodlas efter ortens behov, inramat med en inredning som ger känslan av en trivsam kvartersbutik.

En riktigt bra mataffär betyder mycket för människor som bor på en mindre ort men också för utvecklingen av samhället i form av service. När Ica Nära öppnade i Riksten för snart tre år sedan var den efterlängtad av ortsbefolkningen. Ica-handlaren Peter Fehn och hans personal har sedan starten jobbat hårt för att anpassa och förbättra sortimentet i butiken efter området. Med det nya konceptet ”Matigt Nära” är tanken att Icas minsta affärskoncept, Ica Nära, ska komma bort från att bara vara en kompletteringsbutik till att vara en butik där kunderna kommer in och köper hela matkassen.

– Vi har fått anpassa sortimentet en hel del – men idag har butiken 8000 artiklar och det klarar man sig långt på. Vi har också satsat på något som vi kallar ”Mitt på tallriken” – det vill säga att vi har bra sortiment på fisk, kött och vegetariskt som kan kompletteras med andra artiklar i butiken, säger Peter Fehn.

Men det är inte bara butikens sortiment som utmärker sig på Ica Nära i Riksten Friluftsstad. Här har man tagit det designmässiga steget bort från det kala och vita som under åratal dominerat i mataffärerna. Nu kliver man in i en ombonad och varm miljö där den framträdande inredningen med paneler och hyllor i trä för tankarna till en gammaldags deli-butik. Den postmoderna och inspirerande miljön med välsorterade varor på hyllorna får kunderna att sänka axlarna när de kommer in i butiken.

             "varm och skön miljö där vi fyller på med möten och människor"

– Vi vill att våra kunder ska kunna landa i en varm och skön miljö och känna sig hemma och där vi fyller på med möten och människor.

Som tidigare butikschef på Ica Maxi stormarknad på Lindhagensplan har Peter Fehn en bakgrund i en helt annan typ av kundgrupp. Ica Nära i Riksten är hans första egna butik och skillnaden att gå från en stor till en liten butik har varit påtaglig.

– Det finns en struktur som jag tagit med mig hit från det större konceptet. Bland annat att hålla butiken generellt ren och snygg från att bygga hinderbanor med plottrig känsla, säger Peter Fehn.

Närheten till kunderna en av de viktigaste grundpelarna för butikens framgång. Genom att majoriteten av personalen bor i eller i närområdet till Riksten fungerar de också som viktiga ambassadörer till butiken. Det finns alltid ett naturligt öra ut mot kunderna även efter arbetstid.

– Att driva en minde butik utanför storstaden är på ett socialt plan helt överlägset. Både jag, men också personalen, har tid att möta och prata med kunderna.  Ica Nära har också blivit en social mötesplats för hela området, säger Peter Fehn.

Ica nara riksten 2018 Rikstens friluftsstad foto Louise Yourstone 8143

Ica Nära växer i takt med den fortsatta utvecklingen av Riksten vilket innebär att det är en ständig process med att skruva i sortimentet för att hålla kvar och vara omtyckt av kunderna.  Men även marknaden förändras och då gäller det också att jobba mot tydliga visioner på både kort och lång sikt.

­– Vi drivs av att ständigt förbättra för våra kunder. Ett nästa steg i den processen är att bli ännu bättre på färskvaror men också att erbjuda färdiga måltider som är en stark trend just nu. Vi är lite för små för att ha en fast manuell disk men förhoppningsvis kommer vi att kunna erbjuda det under kortare tider i veckan – exempelvis fredagar – redan nästa år. Min vision är just att ha en butik där man kan handla allt man behöver, säger Peter Fehn.

 

Ica riksten FB screenshot ny

Besök gärna ICA Riksten Facebooksida

 

Reportage: Mary Örnborg, Foto: Louise Yourstone Tegborg

Publicerades 2019-02-07

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input