Skolan som gör din hund smartare
Villa, Volvo och vovve. Det hör liksom ihop. Agneta och Sussi har drivit Hundsportcentret i många år – långt innan de första villorna börjades byggas i det som idag är ett nytt bostadsområde i Riksten. Här har många hundar skolats att bli smartare.
- Jag har drivit Hundsportcentret sedan 1997 och var här även på den tiden då militären hade sin verksamhet. Då var ett av våra uppdrag att rasta minhundar. Träningen av minhundarna skötte däremot militären själva, berättar Agneta Siwertz.
Några år senare kom Sussi in i verksamheten. Båda Sussi och Agneta kommer från Brukshundsklubben där de jobbat som instruktörer. Hundsportcentret som de än i dag driver var ett av de första i privat regi som startades i Stockholmsområdet. Sussi tävlar aktivt med sina Schapendoes i lydnad och rallylydnad när hon är ledig från kursverksamheten.
– Utvecklingen har varit fantastisk både i verksamheten som för oss själva. Vi har utvecklats jättemycket för det krävs att vi är aktiva själva och tävlar med hundar för att kunna hålla bra kurser för andra hundägare, säger Sussi Rosendahl Brottman.
Många som idag flyttar till Riksten har hund eller skaffar hund efter att de flyttat hit. Och både Agneta och Sussi har märkt en ökning av hundar i området. Inom verksamheten för Hundsportcentret finns därför idag också ett hunddagis – och platserna har inte varit svåra att fylla.
– Det är min dotter som startade hunddagiset men jag hjälper också till. VI har nu ett 20-tal hundar som vi dagligen tar hand om, säger Sussi Rosendahl Brottman.
I den stora kurssalen har hundarna och deras ägare gott om eget utrymme att både träna och busa på.
I den stora salen inne på Hundsportcentret, som en gång i tiden tjänat som matsal och kafeteria för områdets militärer, springer Agnetas bordercollie och leker med Texas som är en svart liten Cockerpoo Det är gott om utrymme för hundarna att springa runt och leka på.
– När vi håller kurser inomhus har vi aldrig mer än fem, sex hundar åt gången så att vi verkligen kan ägna oss åt hundarna men också för att det ska finnas space, säger Agneta och ropar till sig den svartvita bordercollien som är hennes sjätte egna hund.
– Som barn fick jag aldrig ha hund. Min första egna hund skaffade jag när jag var 30 år och mina barn hade blivit lite större. Jag började med en Flat coated retriever och därefter en Centralasiatisk Owcharka, tre Schäfrar och nu en Bordercollie. Vallhunden är nog den svåraste av alla hundar jag haft – precis som en Schäfer behöver den en fast hand – men trots allt är de lätta att läsa av, säger hon.
Lydnadskurser både för valp och vuxenhundar finns i olika steg och går alltid att boka hos Agneta och Sussi. Specialkurserna däremot kan variera dels beroende på kundernas efterfrågan men också trender. I dag håller Sussi och Agneta i vardagslydnadlydnad som valp- och spårkurser, rallylydnad, nose work, klickerkurser, tävlingslydnad och preparatsök. För hussar och mattar anordnas också föreläsningar som bygger viktig kunskap och förståelse om hundars beteenden.
Hundar som exempelvis gått en kurs i ID-sök hos oss kan sedan användas för att söka efter försvunna människor men också andra hundar, i gruppen Tullinge Trackers hjälper några av hundrarna bland annat Missing People, säger Agneta Siwertz.Vardagslydnad är de kurser som är mest efterfrågad. Och precis och som många kända hundtränare jobbar både Agneta och Sussi med att lära ut kommunikation med hunden och belöningssystem.
– Det där med att rycka i kopplet eller skälla på en hund är en metod som lämnats för länge sedan. De enda som faktiskt får skälla här hos oss är hundarna, säger Agneta och skrattar.
Smarta hundar blir ännu smartare om man sätter dem i skolan.
”Ryck upp dig nu Texas- om du inte hänger med på lektionerna så kommer det aldrig bli pli på dig.”
Koppel i många olika modeller finns också att köpa i den lilla shopen på Hundsportcentret.