Kontakta mig

Anna skapar magi med kameran

Genom kameralinsen ser Anna Jarlhäll en helt annan värld. I sina bilder fångar hon det vackraste i objekten i kombination med magisk stämning. Detta har gjort henne till en flitigt anlitad bröllops- och hästfotograf med hela Sverige som arbetsfält. Men nu vill hon också satsa på sin nya fotostudio i Riksten.

Kameran har alltid hängt med Anna Jarlhäll sedan barnsben. Det är ett arv efter hennes pappa som var en hängiven hobbyfotograf.

- Jag har alltid haft fotografering i bakhuvudet och jag har gillat bilden så länge jag kan minnas, säger Anna Jarlhäll.

Trots att hon alltid ägt en digitalkamera infann sig inte suget att utforska fotografering närmare förrän senare i livet. Prioriteringen låg istället på familjeliv och trygghet i form av en fast anställning som administratör. Anna fokuserade fritiden på sin andra passion - hästar. Men ett uppbrott och en ridolycka gjorde att livet tog en ny vändning. 

– Jag flyttade till Riksten för att komma mina vänner som redan var bosatta här närmare - men också för att jag föll pladask för lägenheten och området med naturen runt knuten. Den stora sorgen var att jag fick sälja min häst och sluta med ridsporten.

Under de nya omständigheterna kände Anna att hon tappade lite av sin identitet men hittade snart tillbaka till en ny.

– Jag köpte en digitalkamera för sex år sedan för det var något inre som drog mig till det. Och så kombinerade jag mitt nyfunna intresse med mitt tidigare - jag började fotografer hästar, berättar Anna.

Hästporträtt av fotograf anna JarlhällFördelen att vara fotograf och hästmänniska är att Anna vet vilket uttryck hästen ska ha för den perfekta bilden.

Det ena ledde snabbt till det andra - folk kontaktade Anna för att köpa hennes tjänster. Och ett halvt år senare startade hon ett eget företag där hennes första kunder var hästägare.

– Min fördel  som hästfotograf är att jag själv är en hästmänniska och vet vilket uttryck en häst ska ha och kan hitta de bästa vinklarna med kameran. Det mest utmanande med att fotografera hästar är att få ägarna att förstå vad de måste göra med hästen för att bilderna ska bli perfekta.

Kreativiteten i Annas bilder har också fått genomslag utanför stallväggarna  –  bland annat harVouge Scandinavia skrivit om och publicerat flera av Annas bilder. Dessutom hon har tagit sig hela vägen till final i SM i fotografi. Själv tror hon att hennes förmåga att lyssna in och att verkligen bry sig om vad hennes kunder vill är en av hennes framgångsfaktorer.

– Alla mina fotouppdrag gör jag med ett stort engagemang, säger hon.

Brollop fotograf anna jarlhall webb
Bröllopsbilder ska vara magiska. Anna lägger ner stort engagemang för att fånga in stämningen på varje bröllop hon fotograferar.

I dag är Anna inte bara anlitad hästfotograf utan också som bröllopsfotograf. Nästan varje helg ger hon sig iväg från norr till söder i Sverige för att föreviga bröllopsminnen.

– Jag tar inte alla förfrågningar om bröllopsfotografering. För mig är det viktigt att kemin mellan mig och brudparen stämmer. Det är trots allt många timmar som jag måste umgås med ett brudpar så det är viktigt att vi fungerar ihop. Men det innebär också att jag har hela Sverige som arbetsfält vilket passar mig utmärkt. Jag gillar att resa och jag gillar att köra bil. Drömmen är att få fota bröllop på Island, i Italien och New York säger Anna.

Att leva fullt ut som fotograf är en dröm som ännu inte gått i uppfyllelse. Anna har kvar sin fasta anställning och har fotouppdragen som ett extra sidojobb. Men nu finns nya planer på att ytterligare utöka sin fotoverksamhet. Anna är nu i full gång med att renovera en liten mindre lokal i Kanslihuset som ska bli hennes nya studio på plats i Riksten.

– Jag har i princip redan en mobil studio som jag har tagit med mig vid porträttfotografering, fotografering av hästar och på företag. Men nu vill jag utveckla den sidan mer med en fast studio vilket jag också ser som ett startskott att kunna utöka verksamheten ännu mer.

fotostudio fotograf anna jarlhall Det rustas för en ny fotostudio i Riksten där Anna fotograferar allt från personporträtt till familjefotografier, framför allt hoppas hon på att få ta fina gravidbilder.

– I studion kommer jag att fotografera porträtt på människor. Numera vill folk gärna ha professionella porträttbilder för att exempelvis lägga upp i sina profiler på Linkedin eller snygga företagsporträtt till hemsidor. Men även fotografera familjer, par och barn. Men det jag personligen mest är nyfiken på är att fota gravida - att få ta riktigt fina gravidbilder är något som jag gärna vill utveckla mer, avslutar Anna Jarlhäll.

portratt fotograf anna jarlhall med hast beskuren webb
Anna Jarlhäll förenar sina två stora intressen - fotografering och hästar.

Kort om Anna Jarlhäll

Yrke: Fotograf

Aktuell: Med en ny fotostudio i Kanslihuset, Kanslivägen 29 i  Rikstens friluftsstad.

Bokning samt info:  photobyannajaghall.com

Instagram: Horse_by_anna, wedding_by_anna, photo__by_anna

Reportage från ocktober 2022 av Mary Örnborg, Foto: Anna Jarlhäll

Kontakt

Riksten Friluftsstad AB

Kanslivägen 29
146 37 Tullinge

Telefon: 08-449 95 30

E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Riksten Friluftsstad AB är ett helägt dotterbolag till Peab Sverige AB. 

 Cookiepolicy         Personuppgiftshantering

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Ange namn

Ange korrekt e-postadress

Invalid Input